2017-03-12

En oförglömlig färd på Hjälmaren

Anders Neld

 
7  37 km  0  0  
Grupp IV
Hjälmaresund, 09:50 - Hjälmaresund, 15:00

Peppade av rapporter från lördagen sagolika isarna for sju glada DLS:are till Hjälmaren för att njuta av natur, väder och is.

Det började i god stil med fantastisk is. Vi rastade på Bosberget som tidigare härbärgerat en stor koloni skarvar som dragit vidare efter att ha förstört all vegetation, och beundrade den fina renslipade klippan som troligen är en effekt av den årliga isskjutningen när Hjälmarens is går upp på våren.

Från Bosberget åkte vi snabbt till Ålhammarsudden där vi steg iland för en promenad på ungefär tre meter innan vi fortsatte i god fart. Vid middagstid strax före Hästnäs bärjade isen bli ytmjuk. Vi åkte fram till Hästnäs och intog en stärkande lunch. När vi steg på isen igen var iskvaliteten bedrävlig och det fanns ingen tanke på att fortsätta. Återfärden skall förstås inte jämföras med Armfelts återtåg men det är ingen överdrift att säga att förhållandena ändrats dramatiskt. Ytmjukheten var mycket besvärande och vi lackade i svett.

Sista fikapausen intogs åter på Bosberget. Ann och Per som märkligt nog hade energi kvar åkte i förväg och gjorde en extra runda på fyra kilometer på Östra Hjälmaren för titta på Stora Sundby Slott från isen, medan vi andra var glada att åter stå på fast mark.

Av våra utsatta njutarmål kan vi inte alls klaga på naturen och vädret, medan isen förutom de första 17 kiometrarna lämnade mycket att önska. Men trots allt, det blev en oförglömlig tur, och därtill DLS första Hjälmartur någonsin. Alla i den trevliga gruppen var på gott humör trots besvärligheterna, och har förmodligen något att berätta om för vänner och bekanta under de närmaste dagarna. Mot förmodan kom vi också hem i god tid för att kunna äta söndagsmiddag vid ett vettigt klockslag..

PS: SSSK hade också grupper på isen denna minnesvärda dag och rubrikerna till de av svart humor präglade rapporterna beskriver vältaligt situationen, till exempel Perfekt fostrande och SOS Hjämaren, vi sjunker.

Visa galleri med stora bilder

YouTube's Film-ID:

Ange lösenordet för filmlänken.

Lösenord:

Ta bort filmlänk

Filmlänkar är kopplade till filmer påYouYube. För att kunna lägga in en filmlänk behöver du veta filmens ID på YouTube. Detta ID hittar du som en del av den länk som leder till filmen på YouTube. Exempelvis så motsvaras länken https://www.youtube.com/watch?v=twqlAo0MlhA av en film med ID twqlAo0MlhA

Observera att det kan ta ganska lång tid innan filmerna är tillgängliga för inlänkning från YouTube på Skridskonätet. Det kan ta upp emot 8-10 timmar från det att filmen laddats upp tills dess att filmen går att länka in.

 En oförglömlig färd på Hjälmaren - Visa hastighet
     Trackreplay
Rapportnummer: 68289